Seuralle menestystä Copenhagen Openista

15.4.2022

Pääsiäisenä järjestettiin kansainvälisesti arvostettu Copenhagen Open judokilpailu ja leiri. Kilpailuun oli ilmoittautunut 775 judokaa 16 eri maasta. Pelkästään leirille osallistui 500 judokaa. Ainakin Tanska ja Ruotsi oli tuonut osan maajoukkue judokoista kisaan ja leirille. Suomessa järjestettiin samaan aikaan edustusvalmennus leiri Pajulahdessa, jonne oli kutsuttuna myös judokoita Virosta. Orimattilan Judoseuran kilpailijat päättivät kuitenkin lähetä Kööpenhaminaan kisaamaan ja leirille hakemaan ottelu tuntumaa seuraavan viikonlopun PM-kisoja varten.

Orimattilan Judoseura lähti kisaan kolmen kilpailijan voimin. Pitkäperjantain kisapäivän aloitti alle kahdeksantoistavuotiaiden +70 kilon sarjassa otteleva Laura Hanhela. Hanhela on palaamassa kilpatatamille loukkaantumisen jälkeen. Intensiivinen kuntouttaminen sekä harjoittelu on tuottanut tulosta ja päivän ensimmäinen ottelu kirjattiin Hanhelan nimiin, ruotsalainen Erin Mällö taipui 9 sekunnissa. Seuraavaksi vastaan tuli Hollannnin Mettinkhof. Tämäkin ottelu meni Hanhelan komennuksessa ja 44 sekuntin kohdalla Hanhelan harai goshi puri ja voitto tästäkin ottelusta. Seuraavaksi vastaan tuli myöskin hollannin Isa Boersma. Tätä ottelua oltiin käyty muutama kymmenen sekuntia ja Hanhelalle ensimmäinen piste. Reilun minuutin kohdalla vastustaja sai tuntea Hanhelan uchi matan voiman. Kolmesta voitosta pujotettiin kultainen mitali Hanhelan kaulaan. Hanhelan mukaan ottelu vire oli hieman hukassa pitkän ottelutauon jälkeen, mutta olen iloinen siitä, että olen päässyt loukkaantumisien jälkeen taas kilpailemaan.

Seuraavan tatamille asteli Orimattilan Judoseuran Isla Erkkilä, joka otteli alle kahdeksantoistavuotiaiden -70 kilon sarjassa. Sarjaan oli ilmoittautunut 14 judokaa. Ensimmäisenä vastaan tuli Hollannin Lieke Breedveld ja tästä ottelusta kirjattiin Erkkilälle voitto. Niin ikään seuraava ottelu Dons-Lassenia vastaan kirjattiin Erkkilälle. Seuraavaksi vastaan tuli hollannin Lieve Vanderhayden, joka tiedettiin jo otteluun lähtiessä vahvaksi judokaksi ja hollantilainen otteli itsensä tässä sarjassa hopealle. Ottelua käytiin tasaväkisesti viimeiselle puolelle minuutille saakka, jolloin Erkkilälle pieni herpaantuminen ja vastustaja rokotti tästä heti. Erkkilälle päivän ensimmäinen tappio. Keräilyn kautta Erkkilälle aukesi tie pronssi otteluun, jossa vastaan asettui ruotsin Alva Englund. Pronssiottelua ei kovin kauaa tarvinnut otella, kun Erkkilälle heitti vastustajaa ipponin arvoisesti.

Päivän edetessä Erkkilä paransi otteitaan ja päivän päätteeksi kaulaan pujotettiin pronssinen mitali. Erkkilän mukaan kilpailu tuntuma oli hieman hukassa pitkän tauon jälkeen, mutta parani päivän kuluessa. Ottelutuntuma alkaa pikkuhiljaa palata koronatauon jälkeen.

Pitkänperjantain saldona oli Orimattilaan yksi kultainen ja yksi pronssinen mitali alle kahdeksantoistavuotiaiden sarjassa.

Seuraava kisapäivänä urakkansa aloitti alle viisitoistavuotiaissa -42 kilon sarjassa otteleva Topi Silen. Silen aloitti kansainvälisen kilpailu uransa Copenhagen Openista. Vastaan asteli isäntämään Bjørn Koch Lauritzen, joka sai tuntea nahoissaan Silenin ippon seio nagen ja Silenille tästä ensimmäinen voitto. Seuraavaksi vastaan saatiin niin ikään isäntämään Rung Sommar. Silen aloitti ottelun vahvasti ja näyttikin siltä ottelun voitto kirjattaisiin Silenille, mutta pieni herpaantuminen ottelussa ja vastustaja pääsi heti rokottamaan, joten Silenille päivän ensimmäinen tappio. Matka jatkui keräilyihin, jossa vastaan saatiin tanskalainen Moltke-Leht. Silen sisuuntui päivän ensimmäisestä tappiosta niin, että seuraava matsi vietiin Silenille nopealla ipponin arvoisella suorituksella. Seuraavaksi vastaan asteli Tsekin Maximillian Rak. Silenin hieno jalka pyyhkäisy upposi vastustajaan kuin veitsi voihin ja Silenille ottelu voitto. Seuraavaksi vastaan saatiin hollannin Jimme Flapper, joka kuittasi voiton ipponin arvoisesti Silenistä. Päivän sijoitus oli 7., mikä 24 ottelijan sarjassa oli kansainvälisen kilpailun aloittavalta Topilta hieno sijoitus.

Laura Hanhela jatkoi ottelemista toisena kisapäivänsä yli 18-vuotiaiden sarjassa Färsaarten Steinberh vastaan. Tämä matsi Lauralle nopealla ipponilla. Seuraavaksi vastassa Hollannin 10 vuotta vanhempi Anniek Potze. Tässä kokemus puhui ja Lauralle päivän eka tappio. Keräilyn kautta kolmanteen matsiin ja vastaan saatiin Hollannin edustaja Tessa Prium. Tästä Lauralle ippon voitto ja tie pronssi otteluun aukesi. Pronssi otteluun vastaan saatiin Tanskan Mia Kristina Bjørn Olesen, joka lähti otteluun kaikki tai ei mitään asenteella. Reilu minuutti ehti ottelua kulua ja Lauralle ipponin arvoinen suoritus. Pronssimitali oli Lauran.

Myöskin Orimattilan judoseuran Isla Erkkilä osallistui yli 18-vuotiaiden sarjaan. Sarjaan oli ilmoitettu yhteensä 21 kisaajaa. Muutamia maajoukkue kilpailijoitakin mm. tanskasta oli ilmoitettu sarjaan. Tanskan Emilie Sook vei tämän sarjan voiton suvereenilla esityksellään. Seuraavat sijat meni hollannin kilpailijoille. Erkkilä esitti nousujohteista kuntoa päivän aikana ja otteluun löytyi hieman parempi vire kuin edellisenä päivänä, mutta ihan kärkisjoille tänään Erkkilän otteet eivät yltäneet. Erkkilän mukaan kilpailijoiden taso vaihteli, mutta kilpailu oli sopivan kovatasoinen tämänhetkiseen ottelukuntoon nähden. Otteluissa oli paljon hyvää, mutta muutamia asioita tarvitsee vielä hioa ennen ensi viikonloppuna käytävä PM-kilpailija silmällä pitäen sanoo Erkkilä.

Orimattilan Judoseuraan saatiin viikonlopun aikana värisuora mitaleja.

Kilpailijat jäivät vielä muutamaksi päiväksi Tanskaan leirille, jossa harjoitusvastustajia riitti.

Ensi viikolla kisataan sitten Islannissa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa, johon Orimattilan judoseura on lähdössä 7 kilpailijan voimin edustamaan Suomea.