Topi Silen pronssille Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa

28.5.2024

Orimattilan Judoseuran Topi Silen otteli itsensä pronssille Ruotsin Sundsvallissa järjestetyissä upeissa Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuissa. Kilpailuun osallistui 511 urheilijaa alle 18- ja alle 21-vuotiaissa, sekä aikuisissa ja veteraaneissa. Kokonaiskilpailun voitti ylivoimaisesti Ruotsi 124 mitalilla (34 kultaa, 37 hopeaa ja 53 pronssia) Suomen oltua neljäs 16:lla mitalilla (4 kultaa, 5 hopeaa ja 7 pronssia).

Silen otteli alle 18-vuotiaiden poikien sarjassa  -50 kg. Ensimmäisessä ottelussa vastassa oli Ruotsin Oscar Evans, joka joutui taipumaan Silenille ottelun puolessa välissä. Seuraavassa ottelussa oli kovaksi tiedetty sarjan ennakkosuosikki Ruotsin Adam Kostoev, joka sai Sileniltä pisteet aivan ottelun lopussa ja eteni finaaliin ja SIlen pronssiotteluun. Pronssiottelussa vastassa oli Tanskan Tristan Runge, joka viihtyi Silenin kyydissä reilu 30 sekuntia ja Silenille uran ensimmäinen Pohjoismaiden mestaruus mitali.

Samassa ikäluokassa painoluokkaa ylempänä -55 kg sarjassa otellut Jimi Lepistö oli hänkin ensimmäisissä PM-kilpailuissaan. Ensimmäisessä ottelussa vastassa oli Ruotsin Isak Widing, jonka Lepistö hoiti hienosti ipponilla, toiseen otteluun vastaan tuli isäntämaan Ruotsin Elton Lundh, joka poistui tappio selässään jatkoajan jälkeen ja Lepistö välieriin Tanskan Bjørn Kochia vastaan. Koch oli tällä kertaa kovempi ja Lepistö keräilyyn kohti pronssia. 

Keräilyerissä Lepistö sai ensimmäiseen otteluun vastaansa Suomen Emil Ujulan, joka ottelikin kovasti, mutta aivan ottelun lopussa Lepistölle ippon ja matka kohti pronssia jatkui. Seuraavassa ottelussa vastassa oli Ruotsin Elton Lundh, joka vei ottelun jatkoajalle, mutta siellä Lepistö nappasi tarvittavan pisteen wazarilla ja paikan pronssiotteluun. Pronssiottelussa vastassa oli Norjan Varg Bendiksby. Ottelu oli Lepistön hallussa ja puolessa välissä Lepistö kuittasikin itselleen pisteen wazarilla ja oli jo viemässä ottelua itselleen, kun aivan ottelun loppu sekunneilla norjalainen pääsi kuittaamaan ottelun tasatulokseen ja jatkoajalle. Jatkoaikaa oli oteltu jo 4.28 minuuttia, kun norjalainen sai kaivettua itselleen wazarin arvoisen heiton ja vei pronssin Lepistön nenän edestä.

Enna Nieminen otteli kilpailussa kahdessa ikäluokassa. Omassa alle 21-vuotiaiden sarjassa -70 kg Nieminen voitti Ruotsin Emelie Granuddin ja Norjan Julianna Sofia Haglunin ja kärsi tappiot sarjan voittaneelle Ruotsin Tove Nielsenille ja pronssia voittaneelle Ruotsin Ronja Johanssonille. Niemisen lopullinen sijoitus seitsemäs.

Aikuisten sarjassa Nieminen otteli itsensä pronssiotteluun voittamalla Ruotsin Alva Englundin ja hävittyään hopeaa ottaneelle Tanskan Karoline Hansenille. Pronssiottelussa tuli tappio Suomen Unna Tepolle.

Ensi vuonna Pohjoismaiden mestaruuskilpailut otellaan Tanskan Veijlessä.